U bent hier: Home » News » Genitale wratten
 • Genitale wratten


  16.02.2015

  Niet iedereen ontwikkelt genitale wratten
  Zachte, wratachtige huidafwijkingen op de geslachtsdelen of rond de anus: deze zogenoemde genitale wratten zijn de zichtbare symptomen van besmetting met het ‘Humaan Papilloma Virus’ (HPV) type 6 of 11. Het is een (zeer besmettelijke) seksueel overdraagbare aandoening omdat het virus vooral via seksueel contact (vaginaal, oraal en anaal) wordt overgedragen.

  Onzichtbare symptomen: inwendige genitale wratten
  Daarnaast kunnen de symptomen niet zichtbaar zijn. De genitale wratten bevinden zich dan in de anus, vagina of plasbuis.

  Wel besmet, geen symptomen
  Bovendien is het mogelijk dat er geen symptomen ontstaan. Wanneer u het HPV virus oploopt, betekent dit immers niet per se dat u genitale wratten krijgt. Dit gebeurt slechts bij 1 % van de mensen die met het virus in aanraking zijn geweest. Deze zogenoemde ‘stille dragers’ kunnen het virus wel weer doorgeven.

  25.000 besmettingen per jaar
  Door de combinatie van bovenstaande factoren, raken er in Nederland, ieder jaar, maarliefst 25.000 mensen besmet met het HPV type 6 of 11 virus. Dit is goed voor een tweede plaats op de lijst van meest voorkomende SOA’s in Nederland.

  Genitale wratten en andere symptomen

  Genitale wratten hebben verschillende verschijningsvormen: grijswit of roze/rood en van 1-5 mm groot. Zo kunnen ze zich openbaren in de vorm van kleine bultjes of zelfs rode stipjes. Om deze reden worden ze dan ook lang niet altijd ontdekt. Of het gebeurt bij toeval, tijdens een bezoek aan de dokter of onder de douche bijvoorbeeld.

  Het is ook mogelijk dat genitale wratten zich groeperen en een onregelmatige vorm hebben. Ze zien er dan uit als ‘bloemkoolachtige’ gezwelletjes.

  Mannen en vrouwen ervaren dezelfde symptomen van het HPV virus: de genitale wratten kunnen in het hele genitale gebied zitten en daarbij rondom en in de anus. Bij wijze van uitzondering zitten de genitale wratten in de mond. Soms kunnen er ook andere symptomen optreden. Denk hierbij aan: pijn, jeuk of een brandend gevoel, bijvoorbeeld tijdens geslachtsgemeenschap of toiletbezoek. Soms kunnen genitale wratten ook bloeden of kan er wat afscheiding uit de vagina of penis komen.

  Genitale wratten bij mannen
  Bij mannen ontstaan genitale wratten meestal op de voorhuid en de eikel. Soms bevinden ze zich ook in de urinebuis. Bij besneden mannen zitten de genitale wratten meestal op de penisschacht.

  Genitale wratten bij vrouwen
  Bij vrouwen bevinden genitale wratten zich over het algemeen op de vaginale opening, de schaamlippen en de clitoris. Daarnaast kunnen ze ook in de vagina en (in zeldzame gevallen)op de baarmoederhals voorkomen.

  [Bronnen: genitalewratten.nl, thuisarts.nl, soaaids.nl, news-medical.net, umcutrecht.nl]

Geef dit product waardering